Mobiltelefoni Sverige: Android ikapp iPhone under Q1 2011

11 May 2011

Smartphone-innehavet växer för närvarande kraftigt i Sverige. Iphone har hittills varit den mest populära smarta mobilen på den svenska marknaden, men under första kvartalet 2011 har antalet Android-användare kommit ikapp antalet Iphone-användare. Mediavisions analys av det avslutade första kvartalet 2011 visar att 13 procent av svenskarna (15-74 år) nu äger en mobil med Android-operativsystem. Omräknat i individer motsvarar det ca 900 000 svenskar med en Android-mobil. Tillväxten för Android har varit kraftig under de senaste sex månaderna; +68 procent. Den kraftiga utvecklingen innebär att Android nu är ikapp den tidigare marknadsledaren Iphone på smartphone-marknaden. Iphone-innehavarna har ”bara” ökat med 34 procent under det senaste halvåret. – Android-mobilernas starka utveckling kan tillskrivas ett breddat utbud av mobiler i olika prisklasser säger Ingrid Salomonsson, analytiker på Mediavision, och fortsätter: Nyttjandet av innehållstjänster, såsom mobil-TV-tittande, att ladda hem appar, läsa mail och lyssna på musik, är däremot fortsatt vanligare bland Iphone-ägare än bland Android-ägare. Mediavision skattar det sammanlagda värdet av mobil-applikationer till 100 miljoner för helåret 2010. pressreleaseMediavision110511