Kraftig tillväxt för betaltjänster i mobilen: 1 av 3 använder

23 March 2015

Allt fler svenskar använder mobilen för att utföra betalningar. Var tredje svensk smartphoneinnehavare uppges använda mobila betaltjänster som Pay Pal, Swish eller Wy Wallet. Nu har också Apple och Facebook lanserat liknande tjänster internationellt. Det här gör sannolikt att kampen om våra digitala plånböcker hårdnar ytterligare. Cirka 30% av alla svenskar med smartphone uppgav i slutet av 2014 att de använder en betaltjänst i mobilen. Det visar på en mycket snabb tillväxt under förra året med  dubbelt så många användare vid slutet av 2014 jämfört med slutet av 2013. I Sverige har tillväxten i hög grad drivits av svenska tjänster som Swish och Wy Wallet, men framöver väntas konkurrensen hårdna – inte minst från stora, internationella aktörer. Under hösten lanserades Apple Pay under uppmärksammade former i USA, med 1 miljon aktiverade kreditkort redan efter tre dagar. Förra veckan meddelade dessutom Facebook att det framöver ska vara möjligt för amerikanska användare att koppla sina betalkort till Messenger och föra över pengar till vänner via chattjänsten. Om och när dessa tjänster lanseras i Sverige är osäkert, men klart är att kampen om svenskarnas digitala plånböcker bara börjat. – Det ökade nyttjandet vittnar om att konsumenterna idag litar på betaltjänsterna i mobilen.  Vi är vana att köpa både tjänster och produkter via internet och förlitar oss också på att säkerhetssystemen fungerar. Lanseringen av bankernas gratistjänst för mobila betalningar har naturligtvis drivit på utvecklingen. Mycket talar för att aktörer som Apple och Facebook kommer driva både utveckling och konkurrens ett steg till säger Natalia Borelius, analytiker på Mediavision. Mediavision följer löpande tjänsteutvecklingen på den svenska och nordiska medie- och telekommarknaden. Pressrelease Mars 2015