Utlandsreglerade bolag tar allt större andelar på svensk spelmarknad

15 February 2018

Spelbolag som Kindred, Betsson och Leovegas tar ett allt starkare grepp om den svenska spelmarknaden inför den stundande omregleringen. Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 18-74 spelar för pengar i någon form en genomsnittlig månad, en ökning mot i fjol. I allt högre grad vänder sig spelarna till de bolag som i dagsläget är reglerade utanför Sverige.

Under andra halvåret 2017 konstaterar Mediavision att i Sverige lägger 55 procent av 18-74-åringarna pengar på spel en genomsnittlig månad. Detta är en ökning mot samma period förra året, då motsvarande andel var 50 procent.

– Ökningen i spelande syns också på andra sätt. Till exempel har spelfrekvensen ökat mot förra året. Det är alltså inte bara fler svenskar som spelar, utan de gör det också oftare. Vi kan också se en ökning i andelen svenskar som uppger att de har ett personligt spelkonto registrerat hos någon aktör, säger Arvid Åsbrink, senior konsult på Mediavision.

Bakom utvecklingen står framförallt de bolag som i dagsläget är reglerade utanför Sverige, till exempel Kindred, Betsson och Leovegas. Dessa tre är alla noterade på Stockholmsbörsen, men har sina speltillstånd registrerade på Malta. Mediavisions analys för andra halvåret 2017 visar att var åttonde svensk spelar hos något av de utlandsreglerade bolagen en genomsnittlig månad. Jämfört samma period i fjol innebär det en tillväxt på 25 procent i antalet spelare de når månatligen. För svenskreglerade bolag som Svenska Spel och ATG syns en mer beskedlig tillväxt.

– Vi ser undan för undan hur de utlandsreglerade bolagen tar andelar på den svenska spelmarknaden. En klar majoritet av alla spelkonton som öppnats under hela 2017 var hos dessa bolag. Ser vi till pengar, så står utlandsreglerade spelbolag för en väsentligt högre andel där, än om man ser till andelen spelare de har. De har alltså väldigt aktiva kunder sett till hur mycket som deponeras på spelkontona, hur ofta de spelar samt hur mycket pengar de spelar för, när man jämför med de svenskreglerade bolagen, säger Arvid Åsbrink.

Enligt regeringens spelutredning ska en ny marknadsreglering vara på plats i Sverige till den 1 januari 2019. Där föreslås ett licenssystem, där vissa delar av den svenska spelmarknaden öppnas upp för bolag som idag sitter på speltillstånd utanför Sveriges gränser. Det gäller bland annat onlinekasino och vadhållning för sport samt hästar, tre mycket populära spelformer hos svenskarna.

– Inför den nya spelregleringen är många aktörer just nu väldigt offensiva och vill flytta fram positionerna. Det syns inte minst i all marknadsföring och det flertal olika bolagsförvärv vi har sett på spelmarknaden under den senaste tiden. ATG, Mr Green och Leovegas är några exempel på bolag som varit aktiva och gjort uppköp under senare delen av 2017. Det råder full jakt på kunder och tillväxt nu och vår bild är att konsolideringen kommer fortsätta även efter att en ny reglering finns på plats, säger Arvid Åsbrink.

Pressrelease.pdf