Mediavision – Nordisk streamingmarknad: Nära 14 miljoner abonnemang hösten 2020

PRESSRELEASE

2 December 2020

  Under de senaste 12 månaderna har de nordiska hushållen skaffat ytterligare nära 3 miljoner streamingabonnemang, s k SVOD. Detta innebär ännu ett år av mycket kraftig tillväxt och idag uppgår den nordiska marknaden till totalt 13,6 miljoner abonnemang. Det som framförallt driver marknaden just nu är att hushållen skaffar allt fler tjänster. Detta konstaterar Mediavision i den helt färska analysen av den nordiska TV- och streamingmarknaden. Mediavision kan också slå fast att majoriteten av de nya abonnemangen gäller globala, och i synnerhet amerikanska, streamingtjänster. Nära hälften av det gångna årets nytillkomna abonnemang tillfaller aktörerna Netflix och Disney. Den tjänst som varit allra mest framgångsrik under hösten 2020 är utan tvivel Disney+. Sammantaget har nu nära 1,2 miljoner hushåll i Norden skaffat ett Disney-abonnemang, vilket motsvarar en hushållstäckning i Norden på 10%. Detta gör Disney+ till den snabbast växande streamingtjänsten hittills och tar den omedelbart in på den nordiska top-5-listan, tillsammans med Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More. Men även för de nordiska aktörerna noterar Mediavision en sammantaget god tillväxt på ca 1,5 miljoner nya abonnemang. I varje land finns minst en aktör med lokal hemvist. De nordiska tjänsterna samlar idag dryga 5,6 miljoner abonnemang. Störst är Viaplay, vilket också förklaras av att tjänsten finns i alla fyra nordiska länder. Bland de aktörer som är renodlat nationella är TV2Play i Danmark störst, följt av TV2 Sumo i Norge. De nordiska hushållen lägger också allt mer pengar på betal-streaming. Hösten 2020 innebär detta att ett betalande streaminghushåll lägger ca 200 kronor i månaden för i genomsnitt 2,1 tjänster. På ett år har utgifterna ökat med ca +10%. Mediavisions analys pekar på fortsatt stark tillväxt kommande månader. Detta förklaras av hushållens planer att skaffa ytterligare fler abonnemang. Men även TV-operatörernas ökade utbud av egna streamingtjänster driver på utvecklingen.   För mer information, kontakta: Marie Nilsson, VD E-mail: marie.nilsson@mediavision.se Tel: 08-52 80 90 90 / +46 (0) 70 749 59 67