Streaming: Stort Intresse för lokalt innehåll i Norden

PRESSRELEASE

22 December 2022

Julledigheten närmar sig och då även högsäsongen för streaming. Vi ser nu fler filmer, serier och dokumentärer än någon annan tid på året. Med fokus på streamingtjänsternas innehåll, kan Mediavision konstatera att det engelskspråkiga innehållet i mycket hög grad dominerar.

Streamingtjänster i Norden domineras till stor del av utländskt och engelskspråkigt innehåll. Nästan 70 procent av alla timmar med fiktion och underhållning på SVOD-tjänsterna är av utländskt ursprung. De globala SVOD-tjänsternas stora kataloger är huvudsakligen uppbyggda av internationellt och specifikt amerikanskt innehåll. Lokalt nordiskt innehåll står för en liten andel av det totala utbudet. Efterfrågan på lokalt innehåll i Norden är dock större. Sammanfattningsvis – efterfrågan på lokalt innehåll är högre än utbudet.

 

 

Globala aktörer verkar också observerat efterfrågan bland tittarna, då intresset för lokalproducerat innehåll öket på senaste tiden. Exempelvis, meddelade Amazon Prime Video nyligen 18 nya nordiska produktioner samt ingick ett treårigt avtal med Nordisk Film. Disney Plus har meddelat sin första nordiska originalserie och Netflix deras första nordiska realityserie. Den högsta andelen lokalt innehåll finns, inte så överraskande, på tjänster av nordiskt ursprung såsom Cmore, TV2 Play, Ruutu Plus och Viaplay.

-Efterfrågan på lokalt innehåll är högt i Norden och flera SVOD-tjänster ökar nu sitt nordiska innehåll, kommenterar Natalia Borelius, projektledare på Mediavision. Lokala produktioner har dock ofta en mindre målgrupp, vilket kan göra kostnadsaspekten mer utmanande.