Mediavision: Sveriges intresse för damernas fotbolls-VM är högst i Norden

PRESSRELEASE

21 August 2023

Damernas fotbolls-VM avslutades igår då Spanien korades till världsmästare. Sverige kammade hem bronspengen efter lördagens vinst mot värdnationen Australien. Sverige är även det nordiska land med klart högst tittarintresse för damernas fotbolls-VM. 13 procent av landets 15–74-åringar svarade tidigare i våras att de ville titta på turneringen. Jämfört med våra nordiska grannländer är tittarintresset här dubbelt så stort, visar Mediavisions sportanalys för 2023.

I Sverige har intresset visat sig mycket stort för att titta på damernas fotbolls-VM. Tidigt i våras, redan innan turneringen svarade 13 procent av Sveriges 15–74-åringar att de var intresserade av att på TV följa turneringen. Jämfört med våra nordiska grannländer är intresset här nästan dubbelt så stort. Det stora intresset kan delförklaras av svenska framgångar i tidigare VM, europeiska och olympiska mästerskap. Finland, med ett tittarintresse på 7 procent, var det enda nordiska land som inte kvalificerades till årets VM. Danmark och Norge, med 6 respektive 7 procent i tittarintresse, blev utslagna i åttondelsfinaler i sommarens mästerskap.

 

 

Gruppen av ”intresserade” i Sverige utgörs till hela 70 procent av män. Denna siffra är i princip densamma som för herrarnas fotbolls-VM. Även där är drygt 70 procent av de intresserade män. Mediavision kan återigen konstatera att det generella intresset för sport är betydligt högre bland män.

– Sommarens fotbolls-VM har varit en tittarsuccé på många håll i världen. Bland annat blev semifinalen mellan Australien och England det mest sedda TV-programmet i Australien sedan nuvarande mätmetoder infördes 2001. Vi räknar med ett fortsatt ökat intresse för att titta på damfotboll, säger Marie Nilsson, VD på Mediavision.ttondelsfinaler i sommarens mästerskap.