Mediavision: Ny rekordnotering för digitalt lyssnande i Q3 – fler lyssnare än för liveradio

PRESSRELEASE

7 December 2023

Mediavision följer sedan länge konsumenternas lyssnarvanor, både nyare digitala former och det traditionella radiolyssnandet. Idag svarar 75 procent av alla 15–74-åringar att de ”lyssnat” på någon form av ljudinnehåll en genomsnittlig dag. Den sammantagna nivån är stabil jämfört samma tid förra året, men däremot syns en signifikant minskning för lyssnandet på livesänd radio. Samtidigt ökar räckvidden för digitala ljudtjänster som ljudbok, streamad musik och podcast. Detta framkommer i Mediavisions Q3-analys av svensk ljudmarknad.

 

Drygt 75 procent lyssnar en genomsnittlig dag på något eller flera ljudmedier såsom radio, ljudbok, musik och podcasts. Det är en stabil nivå jämfört med förra året. Däremot syns betydande förändringar mellan de olika ljudslagen. Lyssnandet på livesänd radio minskar signifikant, med nära 10 procent, medan lyssnande på digitala ljudtjänster ökar med nära 15 procent. Sammantaget är det idag hela 60 procent som lyssnar på minst en digital ljudtjänst en genomsnittlig dag. Det som driver tillväxten är att allt fler lyssnar på streamad musik och podcasts. Räckviddsskillnaden mellan digitalt ljud och livesänd radio har därmed ökat betydligt jämfört med samma tid förra året.

 

¹ Liveradio innefattar självskattat liveradiolyssnande, traditionell- och internetdistribution ² Digitala ljudtjänster innefattar självskattat lyssnande av streamad eller nedladdad musik, ljudbok och/eller podcast.

 

Ett minskat lyssnande på livesänd radio gör det allt viktigare för ljudaktörerna att erbjuda innehåll som kan konsumeras digitalt, d v s när det passar lyssnaren. Sannolikt kommer detta även att få betydelse för radioannonsmarknaden, som ju i dagsläget i hög grad bygger på live-lyssnande.

 

– Förflyttningen från traditionella till digitala ljudformat fortsätter. Allt fler lyssnar på nu på digitala ljudtjänster, samtidigt som färre lyssnar på liveradio, kommenterar Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision. I Q3 kan vi konstatera att tjänster som Spotify och Youtube Music tar större andelar av det totala lyssnandet. Precis som för andra mediekategorier innebär detta att konsumenterna i ökande grad flyttar från lokala aktörer till globala tjänster. Mediavisions analys är att detta kommer att prägla svensk ljudmarknad även under kommande år.