Mediavision: 5 miljoner pirater i Norden

PRESSRELEASE

28 May 2024

Piracy är en utmaning för den nordiska mediemarknaden sedan flera år tillbaka. Trots ansträngningar från olika aktörer att begränsa piracy, växer den illegala konsumtionen av såväl filmer och serier, som livesport på de flesta nordiska marknader. Allt fler hushåll betalar också för tillgång till olagliga TV-tjänster, så kallad illegal IPTV.

 

Idag är har 25 procent av alla 15–74 åringar i Norden laddat ner eller på olaglig väg streamat film, serier eller livesport under den senaste månaden. Totalt innebär detta att det finns drygt 5 miljoner pirater i Norden, vilket är ca 400 000 fler jämfört med föregående år. Det visar ny data från Mediavision.

 

Dessutom väljer allt fler hushåll att prenumerera på olagliga TV-tjänster, så kallad illegal IPTV (Internet Protocol Television). Det är idag ca 1,3 miljoner hushåll i Norden som betalar för att få tillgång till tusentals TV kanaler och streaming tjänster via illegal IPTV. Det är en ökning med 16 procent jämfört med förra året.

– Piracy är fortsatt ett problem i Norden. Försämrad hushållsekonomi i kombination med generellt ökade priser på legala alternativ har sannolikt bidragit till att vi ser fortsatt tillväxt på det här området, kommenterar Natalia Borelius, analytiker på Mediavision.